diumenge, 11 de març del 2018

XXXVIII MARXA DE BIANYA

recorregut de la marxa

Sortim a les 7 i 10 del camp de futbol de la Vall de Bianya. Tot seguint la senyalització posada per la organització, passem pel pal d'encreuament d'itinerànnia VB12 (Can Dolores), anem direcció a la casa del Colomer i agafem el camí senyalitzat d'itinerànnia que ens acompanyarà una estona tot vorejant els peus de la serra de Sant Miquel del Mont.



St Andreu de Socarrats (s.XII)
Quan arribem a la casa de Bilber, cal deixar el camí d'itinerànnia i continuar per la plana direcció a St Andreu de Socarrats. Passarem pel costat de diferents cases fins arribar a Sobeies i a l'ermita. Aquest camí la resta de l'any no està senyalitzat.
Just abans d'arribar a l'ermita, trobem el primer control de la marxa, portem uns 45 minuts de caminada.





Darrere la font, comença un camí (estassat per la ocasió) que ens portarà a les ruïnes de Cal Xai i més endavant enllaçarà amb el camí d'itinerànnia que ve de Ventulà. Tardem mitja hora a fer aquest tram. La pujada és de les que et fan guanyar l'esmorzar.


a la dreta, desviament del camí



Seguirem camí amunt durant 5 minuts, fins que a la dreta en marxa un. Agafem aquest darrer tot i la creu groga posada pels d'itinerànnia. És el camí que ens portarà dalt el cim de St Valentí.



A partir d'aquí i fins arribar al cim de St Miquel seguim una ruta que ja he descrit en una altra ocasió. Deixo l'enllaç per qui vulgui veure altres fotos per completar la informació (clicar per veure-la)

Al cim del punxet hi ha un oratori dedicat a St Valentí i unes boniques vistes de la Vall d'Olot, amb el volcà Montacopa en primer terme.

vistes des de l'oratori


Baixem per l'altre costat de l'oratori i de seguida tornem a trobar el camí d'itinerànnia que havíem deixat abans. Uns 20 minuts de baixada de molt bon fer ens portaran a la casa de Ventulà, on la organització ha preparat un bon esmorzar i des d'on podem gaudir d'unes bones vistes.

Ben esmorzats, continuarem per la carretera fins trobar el  pal d'encreuament G187 (Cal Joanet), on prenem la direcció cap a Sant Andreu del Coll, la següent ermita romànica del recorregut. Fins a nou avís, seguirem les marques grogues d'itinerànnia.



darrere, l'antic absis. A la dreta, l'estructura de les 3 sitges ibèriques



Tenim la sort que en motiu de la marxa han obert l'església.
Aprofitem per entrar i veure la pica baptismal i les restes de la primera ermita, ara descobertes gràcies a uns treballs de restauració i consolidació de l'ermita. Segons ens explica l'home que ha ajudat a la restauració, les restes pertanyen a una església preromànica i segons diu, els que en un primer moment ens pensem que són bases de pilars, són tres sitges d'origen ibèric.






pica baptismal

Sant Andreu del Coll (s.XII)





















Un cop visitada l'ermita, prenem el camí que ens portarà a la Font de Saiols, on hi ha un parell de plataneres que fan goig de veure.

Ben passat la font, el camí enfila de valent fins trobar el que ve de la casa de Saiols. Ara només queda anar carenejant, sempre de pujada, fins a arribar a Sant Miquel del Mont (s.XII). Han estat 40 minuts de pujadeta. A St Miquel hi trobem el segon control i avituallament de la marxa.

És un dels punts on val la pena parar-se i mirar detingudament les vistes que se'ns ofereix: veiem la Vall de Bianya, Olot, Riudaura i totes les muntanyes que envolten aquestes valls. També veiem les muntanyes de l'Alta Garrotxa i el massís del Canigó.


foto de grup a St Miquel del Mont



Portem 3h i mitja de caminada i ara toca fer la baixada que ens portarà a Hostalnou de Bianya.

El camí per baixar de St Miquel continua direcció oest fins arribar a Coll de Bastons. En aquest punt, el camí proposat per itinerànnia continua cap a la Torre de Sta Margarita (és el que s'ha de seguir en cas de voler fer aquesta ruta, ja que al estar marcat no hi ha pèrdua possible).

A nosaltres ens fan agafar la carretera que porta a Can Sentinella. Just abans d'arribar a la casa, hi ha una pista forestal que s'acaba convertint en camí, en 5 minuts, arribem a la font de can Sentinella.
A partir d'aquí el camí perd altitud ràpidament, vaga avall fins arribar prop de la casa de les Moles.
De la casa de les Moles a Can Xec hi ha un camí força ben marcat. De Sant Miquel del Mont a Can Xec hem tardat casi una horeta.

Passat Can Xec, agafem una pista forestal a la dreta, veurem tubs negres que són els que recullen l'aigua de la font. Seguim 5 minuts i arribem a la font de Can Xec, fem un glop d'aigua i enfilem per un camí a l'altre costat de rec. De seguida anem a trobar el camí que baixa de Coll de Bastons i que està marcat per itinerànnia.


font de Can Xec
font de la Torre de St Pere Despuig













Només ens queda anar seguint les marques grogues fins arribar a Hostalnou. Passem per la font de la Torre, la Roureda de la Torre (amb alguns arbres centenàris), l'església de Santa Margarida de Bianya i ja veiem el camp de futbol; punt final de la caminada d'avui.

De la Roureda de la Torre a Hostalnou de Bianya passarem per 3 pals d'encreuament d'itinerànnia: VB14 (Roureda de la Torre), VB13 (Sta Margarida de Bianya) i el ja esmentat al començament de l'itinerari VB12 (Can Dolores).

En resum, una ruta de molt bon fer que ens ha permès visitar quatre ermites romàniques i gaudir d'unes bones vistes. Bona part del recorregut hem seguit la Ruta 5 Vall dels Sentits (clicar per veure la ruta)


Sta Margarida de Bianya



Acompanyants: MªÀngels, Francesc, Anna, Àngel, Pep, Jan, Mireia, Aina, Cuca i Lluna

Temps total: 5h amb esmorzar inclòs




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada