dissabte, 17 de març del 2018

SANT JOAN DE LA FONT

La passejada d'avui ens portarà per un indret desconegut per mi: l'entorn de Riudaura. Fa un temps em van arribar unes fotos de St Joan de la Font i va ser tota una descoberta, ja que mai havia sentit a parlar d'aquest indret.

Una opció, és arribar-se a la plaça del Gambeto de Riudaura, on hi ha un encreuament d'itinerànnia, en concret el G-13 (Riudaura). Cal agafar el camí direcció a St Privat de Bas.
Nosaltres però, aparquem el cotxe davant el centre cívic, hem d'estar al cas i no seguir les marques grogues d'itinerànnia que hi ha (ens portarien a Olot). Cal seguir pel carrer dels Tiradors (encara que hi hagi una creu groga) i tot seguit ja trobem les marques grogues d'itinerànnia que venen de la plaça i que seguirem fins al nostre destí.

Comencem a caminar a 2/4 d'11, un cop agafat el camí, sortim del poble tot travessant una riera i seguim per una pista de terra que ja no deixarem. Trobarem un cartell que posa camí particular, però hem continuar endavant, trobarem una gossera amb tot de gossos de caça, força sorollosos, i a continuació una casa de pagès, la Fajula. Hem de travessar les granges pel mig. Avui ens han sortit tres gossos mansos, però sempre va bé estar al cas. 

pista empedrada


Sortim de les granges per una portallera de fusta i anem seguint la pista, ara és un camí empedrat. La pista és empedrada fins arribar a un antic pou de petroli. De les granges al pou de petroli hi ha uns quinze minuts.




antic pou de petroli


Deixem el pou de petroli enrere i anem seguint la pista que ens queda a davant. Ara ja no és empedrada, hi ha alguna pujadeta que fa bufar, però en general es fa bé: traçat antic, poc cansat de fer.








15 minuts després arribem a un oratori que ens queda a mà dreta. Segons he trobat, és conegut com a oratori de Sant Joan Petit. 5 minutets més i arribem al paratge de Joan, on trobem la font, la pairalia i l'església.

A la façana de llevant, es veuen tres entrades, la primera correspon a l'ermita; la segona a l'entrada de la casa i la tercera és un passadís que dóna a l'altre costat.

Segons he trobat, l'ermita seria del s.XII, amb una gran reforma del s.XVIII, que és el que es pot veure ara. L'ermita, queda ben camuflada dins la casa. Es pot veure l'interior des de un parell de finestres. Particularment, em costa creure que quedi alguna resta  del s.XII.

Davant la casa, hi ha la Font de Joan. Cal destacar-ne la pedra a on cau el raig d'aigua. Hi ha uns quants forats fets a la pedra i connectats entre ells. Suposem que deurien ser per aguantar els càntirs i porrons quan els posaven en fresc per l'aplec. 



l'oratori

primera impressió de la casa i ermita
   












les tres entrades
el passdís










altar
interior de l'ermita




la font de Joan

detall de la pedra amb els forats per ajustar-hi càntirs i porrons




per tornar a Riudaura desfem el camí per on hem vingut. Per internet hem trobat alguna opció que feia la vota circular però no hem vist clar de seguir-la.



mapa amb el recorregut descrit marcat amb lila


Acompanyants: Pau, Cuca, Lluna, Fit

Temps total: 1h d'anada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada