diumenge, 4 de març del 2018

SANT ANDREU DE GITARRIU des de Sadernes (XXI marxa Montagut)

La XXI marxa de Montagut ens portarà a Sant Andreu de Gitarriu i a St Feliu de Riu, dues ermites de l'alta Garrotxa que encara no he visitat mai. El recorregut que ens proposen és d'uns 13km i està senyalitzat per la ocasió. La majoria de camins que hem seguit estan senyalitzats per itinerànnia i la resta, sobre un mapa Alpina també es poden trobar fàcilment.

Aparquem el cotxe al poble de Sadernes. A 2/4 de 8 comença la caminada al pal d'encreuament d'itinerànnia G33 (Sadernes). El camí que seguirem fa pinta de ser de traçat antic, tot i que es va guanyant alçada, es fa molt còmodament. El recorregut es fa per dins de bosc, així que poques vistes de moment. De tant en tant ens anirem creuant amb la carretera que porta a Sant Grau d'Entreperes i Sant Andreu de Gitarriu.

Just després de creuar per últim cop la carretera, el camí passa pel costat de les ruïnes de Cufí. Ara comença la pujada de veritat, les ziga zagues són més curtes que abans. Finalment arribem al pal d'encreuament G42 (Gitarriu). Portem 1h i mitja de caminada i es pot dir que pràcticament tota l'estona ha estat pujada.

En aquest punt, i per altres ocasions, cal agafar el camí que porta directe a la casa del Serradell i a l'ermita. El recorregut de la marxa però, ens fa fer una petita volta (segurament per no haver de repetir un tros de camí), així que hem d'agafar direcció a Sadernes per Sant Grau i en un punt concret deixar aquest camí i enfilar cap a l'ermita. Aquesta petita volta ens permet veure una primera vista de la Vall del Llierca i els Cingles de Bistoltes.


Sant Andreu de Gitarriu

Cap a 1/4 de 10 arribem a l'ermita de Sant Andreu de Gitarriu (s.XI), on trobem l'esmorzar preparat per l'organització.
Després d'esmorzar i aprofitant que ja no hi ha tanta gent, és moment de visitar l'ermita i tirar unes quantes fotos. Les vistes des d'aquest punt són molt boniques.






vistes des de la casa del Serradell


El recorregut continua cap a la casa del Serradell, on en destaca un gran corral. En aquest punt trobem les marques grogues d'itinerànnia que senyalen el camí fins el pal G42 que abans hem trobat.
A partir d'ara ja no seguirem marques grogues.








Font del Serradell
Continuem carretera enllà, on trobem la font del Serradell i un parell de minuts més tard una pedra amb el nom de Treu Petit escrit. Hem de prendre aquest camí.









Caminem 15 minuts per un camí de bon fer, amb alguna pujada, fins arribar al Treu Petit.

Val la pena seguir unes marques blaves que hi ha a les pedres, cap a la dreta, són 5 minuts. Ens fan enfilar als cingles de Gitarriu, des d'on tenim unes vistes espectaculars de la Vall de Sadernes. Veiem Talaixà, les muntanyes de St Marc, Pic de les Bruixes, Comanegre, el massís del Canigó i el Bassegoda.
Ens hi estem una estoneta comentant les vistes amb gent de Bianya que també fan la marxa.


vistes des dels cingles de Gitarriu, a l'esquerre es veu Talaixà


El Bassegoda


























Reculem fins al Treu Petit i agafem un camí que baixa molt dret per l'altre costat de cingle. En alguns trams la organització ha posat cordes per facilitar la baixada.

Després de 15 minuts de baixada lenta passem per la font de Rogers (seca) i 5 minuts més tard per Castella Falça, un mirador.




15 minuts més i arribem a la segona ermita del recorregut: Sant Feliu de Riu (s.XII). Han obert l'ermita per l'ocasió i no deixo passar l'oportunitat de tocar la campana. Cal fixar-se en els batents de la porta d'entrada, en un d'ells encara hi ha la ferramenta romànica original.

Darrera l'ermita trobem el camí que seguirem, torna a ser d'itinerànnia i a més està senyalitzat amb les marques taronges i verdes de l'itinerari 5 proposat pel consorci de l'Alta Garrotxa. L'itinerari 5 enllaça Sadernes amb el Puig de Bassegoda.

A la foto es pot apreciar una altra curiositat. A través de l'ull dret del campanar es veu l'església de Talaixà.



Sant Feliu de Riu
interior de l'ermita
















Durant una mitja hora anirem perdent altitud per un camí de bon fer, fins arribar al Pont de Valentí on hi ha el pal d'encreuament d'itinerànnia G40 (Pont de Valentí).

Ara només cal seguir la pista de terra durant una mitja horeta llarga, que ens portarà a Sadernes altra vegada. A Sadernes hi ha l'ermita de Sta Cecília (sXIII).


mapa amb el recorregut descrit marcat amb lila



Acompanyants: MªÀngels, Cuca

Temps total: 4h i mitja (1/4 d'hora per esmorzar)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada