dilluns, 25 de maig del 2020

ESGLÉSIES DE LA VALL DEL BAC des de St Salvador de Bianya

Després d'uns mesos parats pel confinament causat per la COVID-19 tornem a fer algunes rutes interessants, això si per dins al nostre municipi. 

La caminada d'avui té com objectiu un parell d'esglésies de la Vall del Bac: Sta Magdalenda del Coll i St Feliu del Bac. Totes dues són d'origen romànic.

Aparquem el cotxe al pàrquing que hi ha a Sant Salvador de Bianya. Anem per la carretera fins a l'agrupació de contenidors (el revolt de més avall). Aquí hi trobem una pista de terra que va cap a l'esquerra. L'agafem. Veurem una marca groga i blanca, bona part de la pujada ens anirem trobant amb aquestes marques. Aquesta pista mena a uns prats, els voregem per la dreta i al final de tot hi ha la continuació de la pista, travessem un petit rec i continuem cap a la dreta. Anem seguint la pista fins que al cap d'uns 15 minuts, trobem una fita a l'esquerre. Deixem la pista i agafem aquest camí.

És un camí antic, sembla ser que en deien el camí d'anar a missa. Aquest camí va enfilant muntanya amunt, tot fent ziga zagues. El bosc per on passem és d'aulines i vorejant el camí hi havia hagut boixos ben frondosos. Amb la plaga de l'eruga del boix han quedat pràcticament morts. Alguns sembla que volen rebrotar, però ja es veuen senyals que l'eruga torna a menjar-se aquestes fulles noves. Al cap d'uns set minuts de pujada el camí gira cap a la dreta. Anem planejant i al cap de 10 minuts arribem a un petit coll. Seguim endavant, sense fer cas als camins que s'intueixen a banda i banda. 7 minuts més tard, arribem a un petit mirador, al fons veiem el Puigsacalm.

I 7 minuts més tard, arribem a la casa abandonada de Canelles de Dalt. Fa un parell d'anys, l'entorn estava una mica més net. Ara la bardissa ja ocupa bona part de la casa, la cabanya i l'era. L'hivern passat, el teulat de la cabanya va caure, és qüestió de temps, que la resta de l'edifici acabi amb la mateixa fi.
Canelles de Dalt

Just a tocar de la casa, al costa d'una aulina bastant gruixuda, hi ha el camí que hem d'agafar i que tot fent ziga zagues ens portarà al coll de Migjorn. Són uns 20 minuts de pujada amb algun que altre bufet. Dalt al coll, encara que sense vistes, ens parem a esmorzar.

Continuem la marxa cap a la dreta, tot seguint el camí carener. Ara el bosc ha canviat, tot i haver-hi alguna aulina, trobem bastants pins, sobretot a la part bac. Al cap d'uns 5 minuts, arribem a un sortint de pedres, com si fos una paret. No deixa de ser curiós trobar aquesta formació al capdamunt de la carena.


Ara passem per un tram on s'han tallat els pins, en alguns punts, el camí s'ha desdibuixat una mica. Arriba un moment, que s'ha de deixar la carena i agafar el camí que baixa cap a l'esquerre (es mig intueix, que endavant no pot pas continuar). Fem la baixada i arribem a un petit prat, on arriba una pista forestal que ens portaria a la carretera que va del coll de Capsacosta a la casa de Llongarriu.

Continuem pel camí de la dreta i al cap de 5 minuts arribem a la portella del Coll. És moment de deixar el coll i agafar el camí de baixada que ens queda a l'esquerra. Són 10 minuts de baixada que ens durant a la carretera anteriorment esmentada.

Agafem la pista que porta a la casa del Coll, voregem la casa i enfilada dalt el turonet hi ha l'església de Santa Magdalena del Coll. Aquesta església, sembla ser que del s.XII està pràcticament en ruïnes: sense teulat, és qüestió de temps que s'acabi d'ensorrar. La meva iaia va nèixer a la Vall del Bac i no sap el perquè, però la gent tenia més tirada a anar a st Feliu. Diu que aquesta església només si anava quan se'n celebrava el patró. I sembla ser que els interessos cap a l'altre església continuen essent així, aquesta continua per restaurar o si més no consolidar i St Feliu, per sort, ja està restaurada. 
casa del Coll
Sta Magdalena del Coll, fora

Sta Magdalena del Coll, dins

Baixant de l'església, ens surt l'estadant de la casa del Coll, i ens recomana agafar el camí que hi ha al capdevall de les feixes per anar fins a Sant Feliu del Bac. Aquest camí resulta que està marcat com a GR 1, tot i que tenia entès que actualment seguia la carretera. Arribem a un petit coll. L'església ens queda a la dreta, també dalt un turonet.

Aquesta església va ser restaurada l'any 2012, consolidant els murs i refent la teulada.
L'any 946 és té constància del primer document on surt esmentat el nom d'aquesta església... així que, tot i que l'edifici és del sXII, fa més de 1000 anys que en aquest punt s'hi aixeca un edifici religiós. 
Sant Feliu del Bac

detall de l'escala de pujar al campanar

vistes des de dalt al campanar

interior de l'església

L'església està oberta. A dins s'hi pot observar una pica, una pica pels olis i petites restes de les antigues pintures que deurien decorar el temple. L'ara de l'altar es va retirar per tal de preservar-la i actualment forma part de l'altar de l'església de Sta Margarida de Bianya. A la sagristia, hi trobem una bona colla de ratpenats fent la becaina. 

Reculem per on hem vingut i anem a trobar la carretera que ens portarà fins al Coll de Capsacosta al cap de 20 minuts. Aquest tros, tot i seguir la pista, és prou de bon fer.

Al Coll de Capsacosta, just al costat de la valla de la carretera, hi ha el camí de baixada. En alguns llocs he trobat que l'anomenen el camí d'anar a l'escola. Anem baixant tot fent giragonses. Al cap d'uns 10 minuts, trobem un petit mirador des d'on es veu la teulada de la masia del Puig i algunes de les muntanyes que rodegen Bianya.

10 minuts més de baixada, travessem el rierol de St Salvador i trobem la pista que dur a la masia del Puig. Seguim fent baixada i de seguida arribem al poble de St Salvador de Bianya.


Al llarg del camí hem tingut ocasió de contemplar tres varietat d'orquídies silvestres

flor caputxina          platantera bifòlia        clavell violaci


CLICANT SOBRE EL MAPA, ENLLAÇAREU AMB LA RUTA GUARDADA AL WIKILOC



Acompanyants: Pau. Barto, Siso

Temps total: 3h 45'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada