dimecres, 10 de juliol del 2019

la FORÇA DE BELLPUIG i el CASTELL DE SALES des de Tortellà

L'excursió d'avui ens permetrà visitar dues edificacions declarades bé cultural d'interés nacional. Seguim una ruta que hem trobat al Wikiloc, i en alguns punts passem pels costats de camps, cal anar en compte i evitar trepitjar els cultius.

El punt de partida és el poble de Tortellà. Deixem el cotxe davant la fàbrica d'embotits Vilanova.
Continuem pel carrer Camí Valencianos fins que arribem a la carretera d'Argelaguer. Girem a l'esquerre i anem continuant per la carretera fins que a l'esquerre trobem una pista amb el GR1. Hem de girar a la dreta i continuar per aquí. Un cop mirat sobre un mapa, ens adonem que d'on hem deixat el cotxe, podíem haver travessat el poble pel mig i agafar directament el GR1, ho sabrem per una altra vegada.

Anem seguint la pista fins que en un trencall trobem la indicació Bellpuig a la dreta. Deixem el GR1 i seguim direcció a la casa. Quan arribem ens trobem la finca vallada, la casa està en obres però fa la impressió que fa molt de temps que ningú hi treballa. Si es segueix la valla direcció esquerre s'arriba a un marge, es baixa com es pot i anem direcció a un bosquet que ens queda a la dreta. Hem arribat a l'ermita de Sta Maria de Bellpuig. Just al costat hi ha un pou i dins l'arbreda, les restes de l'antiga casa anomenda la Força de Bellpuig.
masia de Bellpuig

Ruïnes de Sta Maria de Bellpuig

pou

base d'una torre circular de la casa Força de Bellpuig


Reculem fins la casa i ara agafem un camí que passa just pel costat d'uns camps. Anem direcció a la casa de Can Duran. Sabrem que hi hem arribat perquè hi ha un tancat amb cavalls. Del castell a aquí hem tardat 14 minuts.

Agafem la pista i anem direcció a ca la Coixa. Un xic més amunt, agafem una pista de terra a la dreta, i anem direcció a la casa Matacàs. Voregem la casa, i anem seguint la pista durant uns 10 minuts, moment en que agafem una altra pista asfaltada a l'esquerre.
casa de Matacàs

Travessem la riera de Sales pel Clot del Roure Pena i tot seguit girem a l'esquerre per un camí que s'endinsa al bosc. Al cap d'un minut trobem una indicació d'itinerànnia que marca una bassa. Seguim un caminet a la dreta i de seguida arribem a la Bassa de Palol. Sorprenent que en aquesta època de l'any i amb la calorada i sequera que arrosseguem encara hi hagi aigua. Suposem que aquesta bassa ocupa una antiga guixera.
Bassa de Palol

Reculem i reprenem el camí i al cap de 5 minut arribem a les ruïnes de Can Guixeric, des d'on es pot veure bé la grandària de l'antiga guixera.
ruïnes de la cabanya de Can Guixeric

Continuem fent camí durant uns 7 minuts, moment en que trobem  Can Guixeres. Aquesta casa si que està a habitada. Seguim per la pista 5 minuts i agafem un camí que ens queda a mà esquerra.

Durant 5 minuts anirem pujant per una pista de forestal que en alguns trams sembla que segueixi un antic camí per arribar al castell.

Arribades al castell, quedem parades de la grandària de la torre i el castell en si. Una part està en ruïnes, però una altra sembla habitada, tot i que no ens surt ningú. Per destacar d'aquest castell: la torre i les finestres de llevant, on encara n'hi ha dues que mantenen els arcs de mig punt.
torre circular, llàstima de l'heura

entrada

escales per accedir al 2n pis, ara desaparegut

detall de les finestres


Desfem el camí fins a retrobar la pista que mena a Can Guixeres. Continuem cap a l'esquerre i de seguida trobem la pista que va cap a Monteia. Nosaltres anem direcció a Tortellà.
Al cap d'uns minuts arribem a la carretera de Tortellà a Sales de Llierca i ja només ens queda seguir-la fins arribar al poble.

Segons el Wikiloc hem fet 9'76 km
la ruta marcada en blau


Acompanyant: M'Àngels

Temps: 2h 17'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada