diumenge, 31 de març del 2019

BAUMES DE LLAÉS

L'excursió d'avui és força fàcil de fer i ens permetrà descobrir tres baumes de l'entorn de Llaés: La Bauma del Teixidor, la Baumassa i la Bauma de Fleus
.
Cal anar fins al poble de Llaés (entitat de població de Ripoll), a 1h amb cotxe des de la Vall de Bianya.
A Llaés no hi ha nucli de cases, estan disperses per l'entorn. Primer passem l'hostal, que ens queda a la dreta i cal cap d'un parell de minuts ens trobem un trencant a l'esquerre. Hi ha una mica de pàrquing, cartells informatius i un indicador verd. Aquí és on hem de deixar la carretera emporlanada i agafar la pista de terra que porta la castell. Voregem el castell per sota i arribem a un collet on hi ha un altre hostal, aquest utilitzat com a segona residència. Deixem el cotxe aquí.
casa on deixem el cotxe

Seguim la pista que porta a la casa del Teixidor durant 20 minuts. Arribem a una tanca, la passem pel lateral i al cap de 4 minuts arribem a la casa del Teixidor. Hem d'arribar-nos a la casa del masover i continuar cap a la dreta. El camí voreja les feixes i ens permet contemplar la façana de la casa

principal. Entrem a un bosc d'avallaners i prenem la pista de la dreta. Al cap d'un minut trobem un camí a la dreta, l'agafem i al cap de 3 minuts arribem a la Bauma del Teixidor.
Cal Teixidor
La bauma és allargada, a un costat hi ha les restes de la casa i a l'altre costat el corral. Encara es pot passejar per dins les construccions i em sorprèn trobar-hi el forn ben conservat.

entrada de la casa
des de la casa mirant direcció al corral

entrada del corral
el forn


Per anar a la següent bauma, cal recular fins la pista inicial i continuar per aquesta uns minuts. A l'esquerra trobem una font amb una arcada i al cap de 3 minuts, just abans d'un revolt força pronunciat a la dreta, trobem un camí que marxa recte amunt. És el que hem de seguir.
font amb arcada

Seguirem aquest camí durant 5 minuts, que es fan llargs perquè la pujada és de les bones. Arribem a una pista que seguirem cap a l'esquerre per anar de seguida cap a la dreta. I al cap de 3 minuts ja hem arribat a la Baumassa, que resulta que encara s'utilitza per a resguardar-hi el bestiar.


I per anar a la última de les baumes que visitarem, cal seguir el tancat i quan aquest s'acaba pujar una graonada de roca. És un bufet.

Un cop a dalt, cal continuar cap a la dreta. Durant 7 minuts el camí tendirà a anar baixant fins que ens ajuntarem a un camí que planeja i que ens ve de la dreta. Sabem que hem arribat al camí correcte perquè trobarem marques grogues dels camins d'itinerànnia. Continuem doncs per aquest camí i al cap de 7 minuts, just en un revolt, deixem el camí d'itinerànnia, que va cap a l'esquerre, i prenem el de la dreta. I ja hem arribat a la tercera bauma: la Bauma de Fleus. Per mi la més espectacular de les tres!

La casa que hi ha construïda deuria ser força gran al seu temps. Encara hi ha totes les parets dretes. També hi ha el forn en ben conservat i el més curiós per mi, una pica de pedra que recull l'aigua que s'esmuny de les parets. És una aigua ben clara i neta que segurament deurien fer servir per beure la gent que hi vivia.
la pica per recollir l'aigua

vista general


el forn

Per retornar al cotxe, cal recular pel camí de les marques grogues, que ens portarà just al trencant on hem deixat la pista per anar a la Bauma del Teixidor. Llavors només cal anar direcció a la casa i cap al cotxe falta gent.

De la Bauma de Fleus al cotxe hi ha 1h i quart.

L'excursió tot i ser curta i de bon fer, és del tot recomanable per descobrir aquestes edificacions que no fa pas tants anys encara estaven habitades, de fet la Bauma del Teixidor va ser habitada per una família fins l'any 1952.



Acompanyants: Pau i Jesús

Temps total: 3h i 15' amb parada a cada bauma i per esmorzar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada