diumenge, 8 de novembre del 2020

VIA ROMANA DEL CAPSACOSTA des de St Salvador de Bianya

L'excursió per la via romana del Capsacosta és molt senzilla i agradable de fer. Hi ha tres opcions:

començar la ruta al pas dels Traginers (prop de la casa de colònies de la Coromina, Vall de Bianya), començar-la a St Salvador de Bianya o bé des de Sant Pau de Segúries. Està marcada pels senders d'itinerànnia, així que hi ha marques grogues en tota la via romana.

Nosaltres comencem a Sant Salvador de Bianya, ja que volem fer una ruta circular per no baixar pel mateix camí. 

Des de Sant Salvador, on hi ha el pal d'encreuament d'itinerànnia VB2 (St Salvador de Bianya), anem cap a l'esquerre, direcció a la casa pairal del Callís. Just abans d'arribar a la casa, deixem la pista i agafem el camí que surt a la dreta. Passem per un alzinar i arribem a la via romana, on trobem el pal d'encreuament VB3 (Cal Ferrer). Aquí hi ha les ruïnes de la Casa de Cal Ferrer i dels Hostalets de Capsacosta.

Travessem la carretera i tornem a agafar el camí. Durant 1h anirem pujant per la via romana. A mig camí tornarem a travessar la carretera.

Al llarg dela via romana es pot observar trams ben conservats de l'empedrat, murs de contenció, guarda rodes, trenca aigües, les ruïnes de la casa de Can Sargantana... Cada cop que hi ha un element d'interès trobem un petit rètol on ens indica el nom del que veiem. 


mur de contenció


guarda rodes

la "trona"


Arribem a la Collada de Capsacosta, s'ha acabat la pujada i el tram  més ben conservat de la via romana. Nosaltres deixem la via romana en aquest punt, si és vol, es pot arribar fins a st Pau de Segúries. També deixem les marques grogues dels senders d'itinerànnia.

Ara agafem un camí, ben fressat, que marxa cap a la dreta. El bosc canvia, ara passem per una fageda amb alguns pins, molt agradable de fer. Durant una mitja horeta, anem carenejant la Serra de Vivers. 

fageda

Passem per la portella de St Salvador, on ens ajuntem amb un altre camí que ve de St Pau (si no vaig equivocada, és el camí que passa per Coll Pregon). Continuem endavant i arribem al Coll de Capsacosta, on tornem a travessar la carretera. 

Aprofitem que fa solet per esmorzar. 

Per continuar, cal travessar tot el pàrquing que hi ha en direcció est. Allà surt el camí que hem de seguir durant una mitja horeta aproximadament (ens entretenim a mirar si trobem rovellons i no compto bé el temps que hi estem...) Anem carenejant per la Serra de Malforat fins que arribem al Coll de Migjorn, just després d'una baixada. En aquest coll, veurem unes fites que marquen l'encreuament de camins. Ara agafem el de la dreta, que tira avall. Uns 20 minuts de baixada per un camí que fa marrades i arribem a la casa abandonada de Canelles de Dalt. De tant en tant veiem algunes marques grogues i blanques pintades a les aulines. 

Canelles de Dalt

El camí passa vorejant la casa. Aquí ens perdem un moment, xerrant xerrant ens desviem de camí. La sort és que ens n'adonem ràpid i de seguida trobem el bo. Cal estar atents i fixar-se en les possibles marques de pintura que puguem trobar o amb alguna fita de pedres que trobem de tant en tant. Més endavant, el camí ja és més fressat i no hi ha pèrdua. 

De primer va força de planer, fins que arribem a un petit coll i llavors ja baixa fent ziga zaga.

Arribem a una carretera de bosc. Aquí tenim dues opcions, continuar per la pista forestal, cap a la dreta o bé agafar el camí que surt just a davant nostre. Tots dos van a parar a allà mateix, a l'últim revolt que fa la carretera que va cap a st Salvador de Bianya.

just abans d'arribar


La ruta que hem fet avui, en aquesta època de l'any en que estem, ens ha permès gaudir d'una fageda amb els seus colors de tardor i entretenir-nos a buscar algun rovelló, escarlot i dent de rata. 


MAPA AMB EL RECORREGUT APROXIMAT



Acompanyants: Pau, Barto i Siso

Temps total: 4h 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada