diumenge, 5 de juliol del 2020

FONTLLETERA des del Collet de la Gralla

Aquestes últimes sortides tenen en comú que intentem fer cims poc concorreguts, ja que les muntanyes més "famoses" estan plenes d'excursionistes. 
L'excursió d'avui és d'aquelles que t'omplen d'energia: bones vistes, poca gent, tranquil·litat,...

Agafem la pista de terra que uneix Tregurà i Ribes de Freser. Actualment està molt ben acondicionada i s'hi pot anar amb un turisme, algunes vegades, sobretot després d'un temporal de pluja, la pista queda bastant malmesa. 

El cotxe l'hem de deixar un xic abans del Collet de la Gralla, no té pèrdua, sempre hi ha cotxes aparcats. 

El camí que seguim bona part de l'excursió està marcat per itinerànnia (marques rectangulars grogues), tot i així és tan concorregut que està ben fressat i no té pèrdua.

Comencem a caminar, el camí, d'amplada de cotxe ja que és utilitzat pels pastors per portar sal a les vaques, és de bon fer. Va guanyant altitud poc a poc. Després de la primera pujada ens queda a la dreta un petit pic, és el Castell dels Moros (portem 20' caminant). Hi ha una petita bassa d'aigua als seus peus, que és veu molt millor quan fas el camí de baixada. 
Castell dels Moros

Ara de pla, voregem el Turó de la Bersola i arribem a una altra bassa d'aigua, on hi ha un ramat de vaques abeurant-se. Albirem l'objectiu d'avui, que ens queda a la dreta. A l'esquerre hi ha el Balandrau i al mig el Coll de Tres Pics, que és per on tornarem.
El Fontlletera és el de la dreta

Ben passat la Collada de Fontlletera, (uns 20' des del cotxe) cal deixar el camí i enfilar muntanya amunt amb l'objectiu d'anar a buscar la carena. Aquí no hi ha camí, però és molt intuïtiu. Cal arribar a la carena i anar-la seguint fins fer el cim. És una hora de pujada. La fem amb calma i aprofitem per gaudir del paisatge. Hi ha una mica de calitja, però es veu la Plana de Vic, el Puigsacalm, Montserrat... Aquest camí és poc utilitzat i no ens trobem a ningú fins que fem el cim (2581m). Ens trobem amb un ramat d'eugues ben acostumades als humans, no ens han fet gens de cas. 

Un cop a dalt, se'ns obre tota la vall de Coma de Vaca amb els cims que l'envolten i ens sentim afortunats de poder esmorzar amb aquestes vistes. 
Coma de Vaca al centre, amb el Torreneules a l'esquerre

el Balandrau

Per baixar del cim, cal seguir el camí que ve del Coll de Tres Pics.
Nosaltres però volem allargar una mica i ens sembla que baixant direcció a Coma de Vaca trobarem el camí que uneix aquest punt amb el coll. Així que seguim la carena direcció al Puig de les Borregues, i quan arribem a un coll, girem a l'esquerre i avall que fa baixada. De seguida ens adonem que no anirem a parar enlloc. Acabem vorejant el Pic de Fontlletera per baix fins arribar al Coll de Tres Pics. Aquesta improvisació ens ha permès veure una vintena d'isards escampats per la costa de Mantinell.

Arribem a un repetidor, ben visible, i només ens queda arribar al coll. En aquest punt, comencem a trobar a tota la gent que puja cap al Balandrau.
repetidor

Agafem el camí que baixa cap a la dreta. Al cap d'uns 20 minuts arribem a la Font Lletera, que dóna nom a la muntanya que hem pujat. 
Font Lletera

Uns quaranta minuts més i arribem al punt d'inici.

Dues de les flors que hem observat avui:
Herba de Mal Gra i Gymnadenia nigra (orquídia)

 CLICANT SOBRE EL MAPA ENLLAÇAREU AMB LA RUTA GUARDADA AL WIKILOC


Acompanyants: Pau i Barto

Temps total: 3h 50'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada