diumenge, 1 de març del 2020

LA CALMA des del Pont del Llierca (XXIII marxa de Montagut)

La marxa de Montagut d'aquest any té com a objectiu el cim de la Calma.
Segons la organització, el recorregut és de 15km i uns 800m de desnivell.
Durant pràcticament tot el recorregut seguirem camins marcats per Itinerànnia (marques grogues).

Comencem la marxa als camps que hi ha al costat del càmping de Montagut (direcció a Sadernes). Anem direcció al pont de Llierca, dels més imponents que he vist i que sempre que hi passo em fa pensar què carai hi fa un pont com aquest en una contrada tan poc habitada... Abans de travessar el pont hi ha el pal d'encreuament d'itinerànnia G47 (Pont de Llierca)

Passat el pont, ens trobem el pal d'encreuament d'itinerànnia G48 (Pont de Llierca), agafem direcció esquerre, cap a Sadernes. Seguim per un camí que va vorejant el riu durant 20 minuts, moment en que entrem en una zona de prats. Continuem endavant i 4 minuts més tard trobem les cases abandonades de Can Jou i Can Lloret.
Can Jou

Can Lloret

Cal seguir endavant. El camí voreja la carretera i enfila un xic. Passats uns 8 minuts albirem el poble de Sadernes i un parell de minuts més tard ens creuem amb el camí que ve d'aquest poble.
Girem a la dreta.
Al cap d'un parell de minuts, agafem el camí que marxa cap a l'esquerre. Hi ha un parell de fletxes de fusta que assenyalen la casa de Can Pentinet i l'ermita de St Grau d'Entreperes.

Fins a arribar a l'ermita, el camí fa pujada tota l'estona. En alguns moments més forta que en altres, però sempre amunt.
Passats uns 40 minuts, arribem a una pista forestal i la seguim direcció esquerre. Aquesta pista mena a la casa de Can Pentinet, a la que arribem uns 5 minuts més tard.
Can Pentinet

Voregem la casa per l'esquerre.
Un parell de minuts més tard ens trobem en un encreuament. Seguim cap a l'esquerre, direcció a l'ermita. Al cap de 5 minuts arribem a la casa en ruïnes de Can Diumenjó, on a part de bones vistes hi ha el pal d'encreuament d'itinerànnia G139 (Sant Grau d'Entreperes).
vistes des de Can Diumenjó

Seguim cap a l'esquerre, direcció l'església de Sant Grau d'Entreperes a la qual arribem al cap d'uns minuts i d'una petita pujada. L'església, del sXII, ha patit diverses ampliacions.
pica baptismal

altar

interior de l'església

Allà ens espera l'esperat esmorzar de la marxa. Portem quasi dues hores de marxa.
Ben esmorzades, visitem l'interior de l'edifici i continuem el nostre camí per tal d'assolir la fita de la marxa: el cim de la Calma.

El camí s'agafa darrera l'església, baixant a la feixa de baix. Seguirem, durant 25 minuts, un camí que va fent pujada però dels que no cansen. Arribem a Coll de Jou.
Continuem pel camí de la dreta... el camí que ens durà a dalt al cim però que deu ser estassat de fa poc... dret com un ciri. 15 minuts de bufets i ja som a dalt! i quines vistes!
La Calma és un dels meus indrets preferits... tot i que avui al ser una marxa popular hi ha més gent... és molt recomanable pujar-hi i fer honor al seu nom... asseure-s'hi amb calma i contemplar el paisatge que tenim al davant: Alta Garrotxa al 100%.
des de la Calma
Baixem de la Calma per l'altre costat i arribem al pla de la Calma. Agafem el camí de la dreta i baixem 20 minuts fins arribar al Pujant de la Guilla, on tenim bones vistes de la plana.
des del Pujant de la Guilla

Tornem a agafar el camí que marxa cap a la dreta. Anem seguint el camí durant 40 minuts, sempre de baixada. Arribem al pal d'encreuament d'itinerànnia T4 (Creu de la Ripolla). Som al camí dels Valencians que va des de Tortellà fins a l'església de St Grau d'Entreperes.
Seguim el camí cap a l'esquerre durant 3 minuts, moment en que girem cap a la dreta, direcció Montsipòsit.
Baixem 7 minuts i ens desviem cap a l'esquerre. L'oratori ens queda a davant, però no hi acabem d'arribar. Quedarà per una altra ocasió visitar-lo.
25 minuts més tard arribem a la casa de Can Malleu, seguim per la pista fins arribar a Can Martis i més endavant el Serrat del Pont.
Can Malleu

Can Martis

Serrat del Pont

Un cop passades les tres cases, arribem a una pista. És el GR1. El seguim cap a la dreta i tres minuts més tard ja som al pont del Llierca. Només ens queda travessar-lo i arribar-nos a l'inici de la marxa.

Al llarg del recorregut contemplem aquest parell de flors silvestres:

orquídia

narcís
mapa amb el recorregut aproximat marcat amb blau

Acompanyant: MªÀngels

Temps comptant les parades: 5h 10'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada